De Vloeibare Tijd Over zin en zinnen

Walvis in een Teil

W

De afgelopen periode heb ik gewerkt aan de heruitgave van Walvis in een Teil, een verhaal dat is geïnspireerd op de teloorgang in de jaren zestig van de klassieke jeugdinternaten. Niet alleen staat mij nog scherp voor ogen hoe ik als kind met mijn moeder een bezoek bracht aan het nonnen internaat, waarin zij was opgegroeid, maar ook waren deze internaten er nog, toen ik mijn carrière in de jeugdzorg begon.

In tegenstelling tot Glasgerinkel, dat vanuit het perspectief van een opgroeiende jongen is geschreven, wordt Walvis in een Teil verteld vanuit het perspectief van de vier hoofdpersonen.

Het werd bij publicatie als volgt besproken:

‘De novelle speelt zich af in een klassiek jeugdinternaat, dat op het punt van sluiten staat en enkel nog wordt bevolkt door een groepsleider, een verwaarloosde jongen, alsmede de directeur en zijn vrouw. Tevens voegt zich in de loop van het verhaal een meisje, een ex-pupil, bij dit viertal. Vanuit een wisselend perspectief van betrokkenen vertelt de auteur behoedzaam hoe de interactie tussen hen zich vol dreiging ontwikkelt tot een spanning verwekkende situatie. Door subtiel gedoseerde flashbacks weet de lezer genoeg van de personen om de afloop aan te vullen met eigen verwachtingen. De novelle is opvallend sfeervol verteld, met name in de beschrijvingen en bevat een geraffineerd spel met het perspectief, dat ten slotte vaardig wordt afgerond. Conclusie: een smaakvol gecomponeerde novelle met een intrigerende inhoud voor een publiek dat enigszins vertrouwd is met literaire teksten.’

Walvis in een Teil is een bewerkte heruitgave in het kader van de publicatie van mijn verzameld werk. Eerder verschenen in 2019 Glasgerinkel (een novelle), Het Cirkus dat nooit kwam, Binnen Handbereik en in 2020 Onvoltooid Verlangen (alle drie gedichten bundels).

Als je belangstelling hebt kun je Walvis in een Teil hier kopen: http://bit.ly/Bol-Walvis

Houd er svp rekening mee dat het boek een zogenaamde Print on Demand is, zodat het een dag of vijf duurt voordat je het ontvangt.

De Vloeibare Tijd Over zin en zinnen

Categories

Pagina’s

Recente reacties

%d bloggers liken dit: