De Vloeibare Tijd Over zin en zinnen

SYNOPSIS VAN DE VLOEIBARE TIJD

S

Het verhaal

De Vloeibare Tijd gaat over het verglijden van de tijd van de jaren zestig tot nu en wat drie jeugdvrienden, met heel verschillende persoonlijkheden, in die periode overkomt. Toon is een dubieuze ondernemer, Daniël een mathematicus en Mark een interim-bestuurder in de zorg.

Mark zit in een rolstoel in het penthouse van Toon in het Red Light District in Amsterdam, nadat hij een dwarslaesie heeft opgelopen bij een ongeluk. Hij is van deelnemer aan het leven tot waarnemer geworden en beschouwt met verbazing en humor de gevolgen van Amsterdams Derde Gouden Eeuw. Hij krijgt er dagelijks bezoek van de zoon van Toon: Casper, een millennial die zich bezighoudt met Kunstmatige Intelligentie. In hun gesprekken is het verschil tussen het Amsterdam van de 21e eeuw en de jaren zestig van de 20e eeuw een terugkerend thema.

In het penthouse vindt Mark een Dagboek dat hij heeft geschreven voor zijn geheime minnares Sylvia, de zus van Toon. Toon is inmiddels uit de ratrace van het Westerse leven gestapt door met zijn zus naar Cambodja te vluchten. Zij was getrouwd met Daniël, de andere boezemvriend van Mark. Zo vormt zij de schakel tussen de drie mannen.

Aan de hand van gesprekken met Casper, het lezen van het Dagboek en herinneringen aan het lege monumentale pand dat Mark vanuit zijn raam aan de overkant kan zien, wordt het leven van de drie vrienden geschetst. In het destijds gekraakte pand heeft Mark eerst een commune opgericht, Toon heeft het vervolgens opgekocht en er met zijn vrouw Tanja een erotisch imperium van gemaakt, terwijl Casper het nu tot een stadspaleis voor toeristen wil verbouwen, hetgeen verstoord wordt door de terugkeer van Sylvia, die er een Zen Centrum in wil vestigen.

Zo verbindt dit verhaal de totaal verschillende tijdvakken van de protestgeneratie, van het ik-tijdperk en van de millennials, alsook de sterk verschillende persoonlijkheden van de drie jeugdvrienden. 

De hoofdpersonen in de roman zijn:

de drie vrienden: Mark, Toon en Daniël

hun vrouwen: Tanja (vrouw van Toon) en Sylvia (vrouw van Daniël, zus van Toon en minnares van Mark)

en de zoon: Casper (de zoon van Toon)

De Vloeibare Tijd Over zin en zinnen

Categories

Pagina’s

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 8 andere abonnees

Recente reacties